Menu
Stories

Ce trebuie să știi înainte să adopți un câine

Ce trebuie să știi înainte să adopți un câine? Că vrei să adopți sau să cumperi rămâne la decizia ta. De unde faci asta, din nou, rămâne la decizia ta. Poate să fie luat de pe stradă, de la adăpost, canisă sau un prieten. Știu că atunci când vorbim despre un câine de rasă cu pedigree și toate cele, indicat este să cumperi sau să adopți din locurile autorizate. Dar un suflet, rămâne un suflet, indiferent de unde îl iei pentru a-ți întregi familia.

Am scris acum ceva timp povestea despre cum a ajuns Eros, un Golden Retriever pufos și guraliv în viața mea. Povestirea are două părți iar dacă ești pentru prima dată pe blogul meu, o să las aici link-urile către PRIMA PARTE și A DOUA PARTE.

Iti ajunge o singura umbra?

În primele luni (ha, glumesc… „Mereu” am vrut să zic) nu o să-și dorească nimic altceva decât să se plimbe de colo-colo după tine oriunde te duci. Chiar și la baie. Sau la bucătărie, sau în dormitor, în debara. Ideea este că de acum în colo nu vei mai fi singur indiferent ce vei face. Practic, nu mai ești tu. Sunteți voi.

Esti pregatit sa renunti la covoare?

Cel puțin o perioadă. Hai să zicem o perioadă „lunguță”. Câinii nu sunt programați by default să facă pipicaca unde trebuie de la bun început. Trebuiesc învățați. Dar până te prinzi tu cum stă treaba cu educația canină, are el grijă să le trântească pe unde se aliniază astrele. Partea bună este că după prima săptămână realizezi că ai tras de mop cât n-ai tras toată viața. Și începusem cu „partea bună” dar m-a luat valul, aceea e că vei descoperi ce culoare au podelele tale de fapt.

Vizitele medicale

Ți-ai tras copil cu blană? Trebuie tratat ca atare! În general, cel mai devreme poți lua acasă balaurul când are undeva la 6-7 săptămâni. În primele 3 luni trebuie urmată schema de vaccinare. Sunt dacă-mi amintesc bine 3 vaccinuri pe care mort copt, sărac lipit trebuie să i le faci. Altfel, nu-ți meriți câinele. Am zis-o! După care o dată la ceva timp trebuie să vă luați de lăbuțe să mergeți împreună la deparazitări atât interne cât și externe, controale de rutină sau când apar situații neprevăzute și nedorite.

De meserie: tractor-milog-aspirator

Cum stai cu răbdarea? Dar cu inima? Cu fizicul? Dacă ți-ai luat un dragon care ajunge la 45kg, așteaptă-te să fii târât, bruscat, împiedicat, lovit, vânăt, zgâriat și lista continuă. Nu o să știe din prima să meargă „la pas”, nu știe care sunt pericolele, iubește pe toată lumea. „Există și alți căței? Mamă, mamă trebuie să sar peste ei abuziv să vadă cât de tare mă bucur că ne-am întâlnit!”. Orice colț de pâine, orice scârboșenie hidoasă, orice piatră, băț sau creangă, vor dispărea miraculos din traiectoria sa. Sau, te gândești că parcă ai ronțăi ceva la serial? Deja s-a ridicat și dă din coadă frenetic. Iși ia mufa de milog și să ai poftă, dacă mai poți!

Iti plac lucrurile dragute?

Da, păi uită că există! Pune-le undeva sus unde nu ajunge sau nu se văd. Ți-ai luat încălțăminte nouă? Ascunde! Canapea albă din piele întoarsă? Nu se mai poartă! Gri cu picățele de noroi? Da, asta este!

Banii, un fleac, m-au ciuruit!

Zgardă, lesă, bobițe, orez cu pipote și alte chestii, mâncare specială pentru nevoi speciale, ulei de somon, vitamine, medicamente pentru articulații, deparazitări, and so on. Nu e simplu dar nici imposibil! Măcar ai un scop pentru care te trezești dimineața și te duci la muncă!

Esti matinal sau nu prea?

Așa cum tu te trezești dimineața și te lansezi săgeată către tărâmul relaxării, așa și balaurul când face ochi ar face pipi. Deci trebuie ținut cont că trebuie să ieși cu blănosul fie ploaie, fie vânt. Să vezi distracție când te întorci din ploaie. Insula câinilor? Paradis! Dacă prinde liber la piscina cu nămol, duci acasă un câine independent care are grijă singur să-și trateze oasele și articulațiile.

Dintr-un caine poti face doi

Păr, păr și mai mult păr! După ce ai antrenat mișcarea repetitivă din șold în timp ce plimbi mopul, ești pregătit pentru aspirator. Curăță recipientul de acumulare al asiratorului și vezi ce ai câștigat! Hai că-ți zic eu! Suficient păr încât să-ți mai faci un câine. Sau o vestă, sau un guler de doamnă avută.

Esti capabil sa oferi iubire direct proportionala cu iubirea pe care o primesti?

Nici maică-ta nu te iubește așa cum te iubește propriul câine. Mă rog, te iubește și ea, dar din când în când te mai judecă, te mai apostrofează când o dai în bălării. Câinele? El e partenerul tău în orice faci. Oricât de tare o sfeclești, oricât de urât te tunzi sau ești, el te iubește, te acceptă, te venerează. Tu poți? Ești capabil să preiei toată iubirea asta și să i-o oferi la rândul tău?

Concluzia

Nu-ți lua câine pentru că vrea fiu-tu de 3 ani și ți se pare mișto ideea să-i faci cadou un câine pe care să-l terorizeze până când vor crește amândoi. Nu-ți lua câine dacă nu ești capabil să te aduni dimineața înainte de muncă și să-i pui de mancare și să-l scoți afară. Nu-ți lua câine dacă după ce crește nu-ți mai place și-l dai spre adopție. Maică-ta așa a făcut cu tine? Nu-ți lua câine dacă atunci când se împute treaba la propriu și la figurat nu poți face față. Nu-ți lua câine dacă nu ai rabdare să-l înveți zi de zi. Nu-ți lua câine dacă nu vrei să știi ce înseamnă să fii iubit necondiționat!

Râdem, glumim… Dar sper ca din tot articolul acesta căruia am încercat să-i dau un aer umoristic să fi înțeles și ceea ce presupune de fapt un câine. Atât, pa!

Author Signature for Posts

Niciun comentariu

    Lasa un comentariu